فهرست مطالب

نوید نو - پیاپی 81 (بهار 1401)

فصلنامه نوید نو
پیاپی 81 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ساناز عینی*، صفورا کیوانلو، شقایق طهماسبی زاده، متینه عبادی، حسن طاهری صفحات 1-13
    مقدمه

    اختلال اعتیاد اینترنتی، یک اختلال روان شناختی است که زندگی فردی و اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار داده و موجب نا به سامانی هایی در آن می شود. هدف این مطالعه، مقایسه ی کیفیت خواب، عملکرد اجتماعی و توانمندی شناختی در دانشجویان با و بدون اختلال اعتیاد به اینترنت دانشگاه محقق اردبیلی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی- از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در نیمسال اول تحصیلی 98- 99 بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای از میان دانشکده ‎های مختلف، 5 دانشکده و از بین کلاس های مختلف، چند کلاس و در نهایت 100 نفر (50 نفر دانشجو دارای اعتیاد به اینترنت و 50 نفر دانشجو بدون اعتیاد به اینترنت) انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ (با نمره برش 70 و بالاتر) ، پرسشنامه سلامت عمومی گلدنبرگ برای بررسی اختلال کارکرد اجتماعی، پرسشنامه کیفیت خواب پترزبورگ و پرسشنامه توانمندی شناختی نجاتی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نمرات دانشجویان بدون اختلال اعتیاد به اینترنت به طور معنادار در متغیر های کیفیت خواب (001/0=p) و توانمندی شناختی (02/0=p) بیشتر از دانشجویان با اختلال اعتیاد به اینترنت می باشد. همچنین نتایج نشان داد که نمرات متغیر اختلال کارکرد اجتماعی به طور معناداری در دانشجویان با اختلال اعتیاد به اینترنت بیشتر از دانشجویان بدون اختلال اعتیاد به اینترنت می باشد (001/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، فراهم کردن دوره های آموزشی لازم در دانشگاه ها جهت استفاده مناسب و موثر از اینترنت، آشنا نمودن نسل جوان با خطرات رفتاری، اخلاقی و اجتماعی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، اختلال کارکرد اجتماعی، توانمندی شناختی، اختلال اعتیاد به اینترنت
  • الهام عباسی عهدیه، مهناز عسکریان* صفحات 14-24
    مقدمه و هدف

    هوش هیجانی صفت در واقع آمادگی رفتاری و تمایلات فرد است که با آنها، به بازشناسی، پردازش و سازماندهی اطلاعات هیجان می پردازد. این نوع هوش هیجانی را خود کارآمدی هیجانی نیز می نامند. در پژوهش حاضر ویژگی های روان سنجی پرسشنامه هوش هیجانی صفت به عنوان یکی از مهم ترین ابزارها جهت اندازه گیری میزان هوش هیجانی صفت مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    روش کار

    در این پژوهش ویژگی های روان سنجی پرسشنامه هوش هیجانی صفت به روش پیمایشی روی 494 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه اول استان تهران بررسی شده است. پرسشنامه شامل 153 سوال و 15 خرده مقیاس بوده و طبق طیف لیکرت هفت درجه ای نمره گذاری شده بود. تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها با نرم افزارهای آماری SPSS، lisrel و AIMOS انجام شد.

    یافته ها

    بررسی روایی سازه از طریق تحلیل مولفه های پرسشنامه اصلی نشان داد، 15 عامل استخراج شده 52/65 کل واریانس متغیرها را تبیین می کند. پرسشنامه اصلی در پژوهش ما تبدیل به 122 سوال و 14 خرده مقیاس شد (یک خرده مقیاس و 31 سوال به دلیل منفی بودن و عدم وجود در عامل مناسب حذف شدند). 14 عامل شامل مدیریت احساسات، کنترل احساسات، ادراک احساسات، خوش بینی و خوشبختی، آگاهی اجتماعی، بیان احساسات، کنترل استرس، خودانگیزشی، همدلی، روابط، قاطعیت، عزت نفس، تحریک پذیری و تطبیق پذیری بود. در پژوهش حاضر ضریب آلفای کرونباخ برای هر یک از عامل های موجود در پرسشنامه بین 48/0 تا 98/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده برای هر یک از عامل های موجود، نشان دهنده این بود که پرسشنامه 122 سوالی در بین دانش آموزان مقطع متوسطه اول استان تهران دارای اعتبار و روایی ایرانی می باشد. همچنین در طی پژوهش مشخص شد که هوش هیجانی در بین دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول استان تهران در مدارس عادی بیشتر از مدارس تیزهوشان است.

    کلیدواژگان: روان سنجی، هوش هیجانی، پرسشنامه، دانش آموزان
  • پریچهر حناچی*، رویا صحت، ریحانه رمضانی صفحات 25-36
    مقدمه
    عصاره های گیاهی و ترکیبات فنلی و فلاونوییدی آنها دارای خواص ضد میکروبی و ضد سرطانی شناخته شده ایی هستند اما روش های استخراج و نیز حلال های مختلف می تواند روی خواص آنها اثرگذار باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی برخی ترکیبات بیولوژیک گیاه گل حنا و مقایسه آن با گیاه بادرنجبویه بود.
    روش کار
    گیاهان از بازار گل محلاتی تهران در سال 1397 تهیه شده و پس از جداسازی اجزای آن و خشک کردن در سایه (رطوبت کمتر از 1%) آسیاب گردید. پس از تهیه عصاره های مختلف از جمله اتانل و متانول، آب و استون به روش خیساندن و اولتراسونیک، به بررسی ترکیبات بیوشیمیایی و مقایسه آن پرداخته شد. تعیین میزان ترکیبات فنلی کل به روش رنگ سنجی Folin-Ciocalteu و تعیین محتوای فلاونوییدی کل به روش رنگ سنجی آلومینیوم کلرید و سنجش میزان آنتوسیانین و کاروتنویید کل در این پژوهش انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که روش عصاره گیری خیساندن نسبت به اولتراسونیک در استخراج مواد گیاهان مورد مطالعه موثرتر است و ترکیب اتانول/ متانول با درصد خلوص (نسبت 1 به 1) 70 درصد به عنوان مناسب ترین حلال می باشد. بادرنجبویه دارای محتوای فلاونوییدی بیش تر به میزان 01/ 1± 75/8 میلیگرم/میلی لیتر  و برگ حنا محتوای فنلی بیشتری به میزان  2/0± 66/12 میلی گرم/میلی لیتر  نسبت به دو ترکیب دیگر داشت. گل حنا به علت ترکیب رنگی خود، حاوی آنتوسیانین بیش تر  به میزان 02/0± 09/2 میلی مول/گرم  نسبت به دو ترکیب دیگر بود و از بادرنجبویه کاروتنویید بیش تری به مقدار 06/0± 07/5  میلی گرم/میلی لیتر  استخراج گردید.
    نتیجه گیری
    عصاره گیاهان مورد مطالعه، حاوی میزان قابل توجه ترکیبات آنتی اکسیدانی می باشد؛ لذا توصیه می شود تحقیقات بیش تری در زمینه شناسایی کامل این ترکیبات و قدرت آنتی اکسیدانی آن ها انجام گیرد.
    کلیدواژگان: بادرنجبویه، حنا، فنل، فلاونویید، آنتوسیانین، کاروتنوئید
  • سیده سمیه حسینی، زهرا میرشکار، زهرا مهربخش، علی اصغر آیت اللهی، سیده صدیقه حسینی* صفحات 37-45
    مقدمه
    یکی از مولفه های خدمات مراقبت های بهداشتی موثر، اندازه گیری میزان رضایت بیماران است. رضایت بیمار، ادراک بیمار از مراقبت دریافتی در مقایسه با مراقبت مورد انتظار است. از این رو ارزیابی میزان رضایت بیماران اهمیت دارد. هدف این مطالعه تعیین رضایت بیماران از خدمات آزمایشگاهی بالینی و عوامل مرتبط با آن در بخش های سرپایی و بستری بیمارستان پنج آذر گرگان می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، تعداد 549 بیمار بخش های بستری و سرپایی مراجعه کننده به آزمایشگاه بیمارستان پنج آذر در سال 1398، به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. اطلاعات مورد نیاز  مطالعه با استفاده از یک پرسشنامه 23 سوالی شامل مشخصات فردی، نحوه ارایه خدمات به بیماران و امکانات محیط آزمایشگاه به روش مصاحبه حضوری تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 22 در سطح معنی داری  05/0 با دو روش آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    از بین 549 بیمار مورد مطالعه با میانگین و انحراف معیار سنی 20/18±51/38، 1/56% مرد و 9/59% دارای سواد ابتدایی و زیر دیپلم، 8/87% دارای بیمه بوده و از بین افراد بستری 6/83% کمتر از یک هفته بستری بودند. 9/88% افراد در بخش بستری و مابقی سرپایی بودند. میانگین و انحراف معیار نمره رضایت در بعد خدمات 85/5 ± 32/41، در بعد محیط 62/2 ± 02/15و نمره کل رضایتمندی 31/6 ± 34/56 به دست آمد. در بعد خدمات از بین متغیرهای موجود تنها در متغیر وضعیت بیمه و در بعد محیط تنها در متغیرهای دفعات بستری و مدت بستری اختلاف معنی داری از نظر آماری مشاهده شد (P<0/05).
    نتیجه گیری
    بیماران از خدماتی چون پاسخگویی پرسنل، رعایت نوبت در پذیرش، نحوه برخورد پرسنل آزمایشگاه با بیماران، مهارت نمونه گیری در انجام آزمایش و فاکتورهای محیطی چون نظافت سرویس های بهداشتی آزمایشگاه، امکانات رفاهی، موقعیت مناسب و قابل دسترس آزمایشگاه رضایتمندی نسبی داشتند.
    کلیدواژگان: رضایت بیماران، خدمات آزمایشگاهی بالینی، بیماران سرپایی، بستری
  • سید علی سجادی، علی عالمی، مهدی قاسمی، زهره رهنما برگرد، حوریه نداف کلاته* صفحات 46-56
    مقدمه
    سلامت دهان و دندان یکی از شاخص های مهم بهداشت در جامعه می باشد. مهم ترین شاخص های مورد استفاده در ارزیابی سلامت دهان و دندان، شاخص میانگین دندان های پوسیده، افتاده یا کشیده شده و پر شده(DMFT)  و وضعیت سلامت لثه ها و بیماری های پریودنتال (CPITN) است. این مطالعه به منظور تعیین وضعیت سلامت دهان و دندان در دانش آموزان 12 ساله ی شهرستان گناباد و بجستان و ارتباط آن با آب مصرفی آن ها و برخی عوامل مرتبط انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی مقطعی تحلیلی در سال تحصیلی 98 -1397 بر روی 760 دانش آموز 12 ساله ی شهرستان گناباد و بجستان انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، عادات بهداشتی، عادات غذایی و آشامیدنی به وسیله ی یک پرسشنامه جمع آوری و وضعیت بهداشت دهان و دندان ها با انجام یک معاینه ی بالینی در یک چک لیست ثبت گردید. پارامتر های فلویور و کلسیم آب آشامیدنی با توجه به استاندارد موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، به ترتیب شماره ی 2351 و 8652 اندازه گیری شدند. داده ها، توسط نرم افزار 20 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین DMFT در دانش آموزان گناباد و بجستان به ترتیب 26/1±89/0 و 12/1±86/0 بدست آمد. میانگین فلویور آب آشامیدنی شهرستان گناباد و بجستان به ترتیب 298/0±397/0 میلی گرم بر لیتر و 042/0±219/0میلی گرم بر لیتر بود. میانگین کلسیم آب آشامیدنی شهرستان گناباد و بجستان به ترتیب 42/9 ± 86/12 میلی گرم بر لیتر و 07/1±26/10 میلی گرم بر لیتر بدست آمد.  مطابق آزمون های آماری بین شاخص DMFT و مقدار مصرف آب آشامیدنی در شبانه روز، مقدار فلویور آب آشامیدنی و استفاده از نخ دندان در شبانه روز رابطه ی معنی داری بود (05/0P <) .بین CPITN و استفاده از مسواک نیز رابطه ی معنی داری وجود داشت (05/0P <).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه فلویور آب آشامیدنی و استفاده از نخ دندان در شبانه روز، با شاخص DMFT ارتباط دارد، باید فلویور آب آشامیدنی در محدوده ی استاندارد حفظ شود و روش های مراقبت از سلامت دهان و دندان مثل استفاده از نخ دندان و مسواک به دانش آموزان آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: شاخص DMFT، CPITN، سلامت دهان و دندان، کیفیت آب
  • پریچهر حناچی*، شیما آزاده دل صفحات 57-66
    مقدمه
    ترکیبات پلی فنولی گیاهان که جز متابولیت های ثانویه هستند، دارای خواص درمانی بسزایی هستند. عصاره های گیاهی و ترکیبات فیتوشیمیایی با خواص ضدمیکروبی شناخته شده اهمیت زیادی در درمان عفونت های میکروبی مختلف دارند. هدف از این تحقیق، استفاده از ضایعات پوست پسته در استخراج ترکیبات با خواص ضدباکتریایی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از گونه Pistacia vera با نام علمی (P. vera cv. Kallehghuchi) استفاده شد که از شهرستان سیرجان تهیه گردید و پوست حاصل از پسته  با چهار حلال (استن 70%، اتانل 50%، متانل 50% و آب)  عصاره گیری و به روش خیساندن انجام شد. برای بررسی خاصیت ضدمیکروبی عصاره ها از روش انتشار دیسکی و تعیین میزان MIC (حداقل غلظت مهاری) و MBC  (حداقل غلظت کشندگی) بر روی میکروارگانیسم استافیلوکوکوس اوریوس استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، در حلال استن بیشترین خاصیت آنتی باکتریال وجود داشت؛ به طوری که میزان MIC و  MBCبه ترتیب  55/88 و 16/354 به دست آمد و عصاره اتانولی در غلظت 160 میکروگرم/ میلی لیتر، بیشترین قطر مهارکنندگی را داشت.
    نتیجه گیری
    ترکیبات فعال زیستی مانند فنل و فلاونوییدها در پوست پسته که دارای خاصیت ضد میکروبی هستند، می توانند در صنایع مختلف مانند صنایع غذایی و دارویی کاربردهای فراوانی داشته باشند. بنابراین می توان این ترکیبات مهم را از زایداتی مانند پوسته پسته که سالیانه میزان زیادی از آن در کشور تولید می شود، به دست آورد و به اقتصاد جامعه کمک کرد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، پوست پسته، خاصیت ضد باکتریایی، عصاره گیری
  • نرگس عاشوری، شهربانو عریانی*، اکرم عیدی، کامبیز روشنایی صفحات 67-85
    مقدمه
    یکی از مهم ترین اقدامات به منظور افزایش کیفیت اسپرم و در نتیجه موفقیت فناوری کمک زادآوری (ART)، محافظت از اسپرم در برابر واکنش های اکسیداتیو در حین انجماد می باشد. زوراترول یک ترکیب آنتی اکسیدانی است که با از بین بردن رادیکال های آزاد، از بدن در برابر بیماری های مزمن محافظت می نماید. هدف از  مطالعه حاضر تعیین اثر رزوراترول بر پارامترهای عملکردی اسپرم انسان و ارزیابی آپوپتوز و بیان ژن های HSP70  و Caspase3 پس از انجماد  می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از 40 مرد مراجعه کننده به مرکز ناباروری ACECR قم که همگی معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند به عنوان جامعه هدف استفاده شد. جامعه هدف به دو گروه مردان با معیار WHO طبیعی و گروه دوم افراد مبتلا به استنوتراسپرمی تقسیم شدند. پس از نمونه گیری اسپرم، اسپرم ها با غلظت های مختلف رزوراترول منجمد شدند.نمونه های منی از نظر پارامترهای اسپرم شامل غلظت، مورفولوژی، تحرک، زنده ماندن، گونه های اکسیژن واکنش پذیر(ROS) ، آپوپتوز و بیان ژن های HSP70 و کاسپاز 3 مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    رزوراترول 02/0 و 05/0 میلی مولار به طور قابل توجهی تحرک اسپرم را افزایش داد (P، اما در مقایسه با گروه شاهد با رزوراترول 25/0 و 1/0 میلی مولار کاهش یافت (P. به جز رزوراترول  25/0 میلی مولار، همه دوزهای رزوراترول به ویژه 05/0 میلی مولار باعث افزایش اسپرم شد (05/0P˂). تمام دوزهای رزوراترول به ویژه 02/0 میلی مولار و 05/0 میلی مولار باعث کاهش آپوپتوز و بیان ژن های HSP70 و Caspase3 گردید.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، مکمل رزوراترول قبل از انجماد به طور چشمگیری کیفیت اسپرم را افزایش داد و باعث کاهش عوارض جانبی شوک انجماد گردید.
    کلیدواژگان: اسپرم، رزوراترول، استنوتراتاسپرمیا، HSP70
  • الهه غائبی، عباس حیدری* صفحات 86-96
    زمینه و هدف

    با توجه به همه گیری کووید-19 پرستاران اطفال در مراقبت از کودکان با چالش هایی رو به رو شده اند که می تواند بر روی ارایه مراقبت های موثر و با کیفیت تاثیر گذار باشد. این مطالعه با هدف شناسایی چالش های پرستاری اطفال در مواجهه با کووید-19 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه، یک مرور یکپارچه از مطالعات دربازه زمانی (2021-2019) است. پایگاه داده های PubMed ، Embase، ProQuest ،Science Direct ، Google Scholar با استفاده از کلید واژه های covid-19 ، SARS-COV-2 ، pediatric nursing، adolescence، child، practitioner، childhood، nurse practitioner، coronavirus infection، pandemics جستجو انجام شد. در این مطالعه تنها مطالعات به زبان انگلیسی وارد شدند. 

    یافته ها

    در نهایت 11 مطالعه وارد این مرور شد که چالش های پیش روی پرستاران اطفال را می توان در هشت دسته انتقال بیماری، کمبودها، جابجایی، کاهش میزان واکسیناسیون، ماسک و کاهش ارتباطات، مشکلات روانی کودکان، پرستاران اطفال و تزریق واکسن کووید-19 و آموزش طبقه بندی نمود.

    نتیجه گیری

    پاندمی کووید-19، پرستاری اطفال را در سراسر جهان با چالش های متعددی مواجه کرده است؛ لذا جهت رفع این چالش ها و حمایت از پرستاران، مدیران می توانند با برنامه ریزی صحیح در راستای مدیریت منابع و تکیه بر آموزش، راه کارهای مقابله ای موثری را در سطوح مختلف ارایه دهند.

    کلیدواژگان: پرستار، کووید-19، کودک، پاندمی
  • مجید وطن خواه، مهرداد ملک شعار، سمانه عبیری، احسان رحمانیان* صفحات 97-107
    مقدمه و هدف

    درمان های غیردارویی روش هایی برای کنترل درد کودک در حین انجام اقدامات درمانی مختلف است. بسیاری از مطالعات، روش های مختلفی پیشنهاد کرده اند. با این وجود هنوز مطالعه ای به بررسی این موضوع که در هر رده سنی چه روشی مناسب می باشد نپرداخته است. از این رو مطالعه ی حاضر با هدف مرور نظام مند مطالعات کارآزمایی بالینی روش های غیردارویی کنترل درد در کودکان انجام شد.

    روش کار

    مطالعه مرور نظام مند حاضر براساس راهنمای PRISMA برای مطالعات مروری انجام شد. این مطالعه به مرور مطالعات کارآزمایی بالینی کنترل شده در ارزیابی اثربخشی هرگونه مداخله غیردارویی (در طی انجام مداخله دردناک) در مقایسه با مراقبت های معمول برای بهبود تجربه اطفال از درد انجام شد. جستجوی سیستماتیک ادبیات مرور شده توسط دو نفر از محققان این مطالعه، تا سال 2020 انجام شد. این جست و جو در پایگاه های PubMed، کتابخانه کوکران و Web of Science، Scopus و Science direct انجام شد. از مقیاس اصلاح شده جداد برای بررسی کیفیت مطالعات استفاده شد. از Microsoft Excel برای استخراج جزییات مطالعه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج یک بررسی مقدماتی نشان داد که ناهمگنی زیادی در انواع ابزارهای مورد استفاده به عنوان روش غیردارویی کنترل درد و ابزار های مورد استفاده جهت ارزیابی تجربه بیمار وجود داشت؛ بنابراین سنتز یافته ها به صورت کمی صورت نگرفت. در مطالعه حاضر تعداد 24 مطالعه با مجموع 2653 شرکت کننده بررسی شدند. در مورد نوزادان پره ترم، 5 مطالعه با مجموع 378 نوزاد بررسی شد. مطالعاتی که به بررسی نوزادان ترم و شیر خوار پرداخته بودند، سه مطالعه با مجموع 460 نوزاد ترم یا شیرخوار بود. مجموعا 16 مطالعه به بررسی 1815 کودک (نوپا، کودک در اوایل کودکی، کودک در دوران میانه کودکی و نوجوانان) بررسی شدند. تحریکات چشایی و مک زدن بیشتر برای نوزادان پره مچور مناسب بود. آغوش مادر گزینه مناسبی برای نوزادان ترم بود. در رده های سنی بالاتر روش های مختلف انحراف کارایی خوبی نشان دادند؛ اما نتایج در مورد پخش موسیقی متناقص بوده است.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد استفاده از روش های مختلف کنترل درد باید با توجه به سن کودک انتخاب شود و با توجه به وجود گزینه های مختلف با کارایی مناسب و عدم وجود خطر در استفاده از روش های غیر دارویی، با توجه به شرایط کودک از یک یا چند روش انحراف فکر مناسب استفاده شود.

    کلیدواژگان: مداخله دردناک، غیر دارویی، کارآزمایی بالینی، اطفال، کودک
  • شبنم محمدی*، امیر پرویز توسلی صفحات 108-116
    مقدمه و هدف

    آمارها نشان می دهد که در یک سال تقریبا 15 میلیون از مراجعین به بخش های اورژانس به دلیل ترومای اندام بوده است. نظر به اینکه برای شناخت بیماری ها و انتخاب روش درمانی درست، دانستن علم تشریح و نیز فیزیولوژی آن لازم و ضروری می باشد. در این پژوهش بررسی تطبیقی دیدگاه طب سنتی در مورد استخوان ها و عضلات اندام تحتانی با نظرات پزشکی نوین صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    این تحقیق یک مطالعه کتابخانه ای بود که بررسی در کتب معتبر و در دسترس طب سنتی مانند التشریح بالتصویر اثر منصور بن محمد بن احمد شیرازی، هدایه المتعلمین فی الطب اثر ابوبکر ربیع بن احمد اخوینی بخارایی، ذخیره خوارزمشاهی از سید اسماعیل جرجانی، تشریح میرزا ابوالحسن خان عبدالوهاب و قانون حکیم ابوعلی سینا پرداخته است. سپس با مطالب آناتومی علم امروزی مقایسه گردید.

    یافته ها

    نتایج بررسی تطبیقی و مقایسه ای نشان می دهد، اساس نظریات تشریحی منطبق بر نظریات جدید طب مدرن است. آناتومی دقیق و ظریف بدن بیان شده و جالب است که این مطالب در زمانی بوده است که دستگاه های تصویر برداری وجود نداشته است.

    کلیدواژگان: تشریح، طب سنتی ایرانی، ابن سینا، استخوان اندام تحتانی، عضلات اندام تحتانی
|
  • Sanaz Eyni *, Safoora Keyvanlo, Shaghayegh Tahmasebizadeh, Matineh Ebadi, Hasan Taheri Pages 1-13
    Introduction

    Internet addiction disorder is a psychological disorder that affects individual and social lives and causes some disorders. The aim of this study was to compare sleep quality, social dysfunction, and cognitive empowerment in students of Mohaghegh Ardabili University with or without internet addiction disorder.

    Materials and Method

    The present study was a descriptive-comparative causal study. The statistical population of this study was all students of Mohaghegh Ardabili University in the first semester of the academic year of 2018-19. Internet addiction and 50 non-Internet addiction students were selected. Young's Internet Addiction Questionnaire (with a cut-off score of 70 and above), the Goldenberg General Health Questionnaire for social dysfunction, the Petersburg Sleep Quality Questionnaire, and the Rescue Cognitive Competence Questionnaire were used to collect data. Data were analyzed using multivariate analysis of variance.

    Results

    The results showed that the scores of non-Internet-addicted students in the variables of sleep quality (p = 0.001) and cognitive empowerment (p = 0.02) were significantly higher than students with Internet addiction disorder. The results also showed that the variable scores of social dysfunction disorder were significantly higher in students with Internet addiction disorder than non-Internet-addicted students (p = 0.001).

    Conclusion

    According to the results, it is recommended to provide the necessary training courses in universities for proper and effective use of the Internet, and to acquaint the young generation with behavioral, moral and social dangers.

    Keywords: Quality Sleep, Social Dysfunction Disorder, Cognitive Empowerment, Internet Addiction Disorder
  • Elham Abbasi Ahdiye, Mahnaz Askarian * Pages 14-24
    Introduction

    Emotional intelligence is an attribute of behavioral readiness and desires of the individual with which he recognizes, processes, and organizes emotional information. This type of emotional intelligence is also called emotional efficiency. In the present study, the psychometric properties of the trait emotional intelligence questionnaire as one of the most important tools to assess the level of trait emotional intelligence have been evaluated.

    Method

    In this study, the psychometric properties of the Trait Emotional Intelligence Questionnaire were surveyed by 494 high school students in Tehran province. The questionnaire consisted of 153 questions and 15 subscales and was graded according to the Likert scale of seven points. Inferential analysis of data was performed with SPSS, LISREL and AIMOS statistical software.

    Results

    Examination of the construct validity through the analysis of the components of the main questionnaire shows that the 15 factors extracted explain 65/65 ‌ the total variance of the variables. The main questionnaire in our study became 122 questions and 14 subscales. (One subscale and 31 questions were omitted due to negativity and lack of appropriate factors.) 14 factors include emotion management, emotion control, emotion perception, Optimism and happiness, social awareness, emotion expression, stress management, self-motivation, empathy, relationships, assertiveness, self-esteem, irritability, and adaptability. As a result of the present study, Cronbach's alpha coefficient for each of the factors in the questionnaire was between 0.48 and 0.98.

    conclusion

    The Cronbach's alpha coefficient obtained for each of the available factors showed that the 122-item questionnaire was valid and valid among Iranian high school students. Also, during the study, it was found that intelligence Excitement among female high school students in Tehran province is higher in regular schools than in gifted schools.

    Keywords: Psychometrics, Emotional intelligence, Questionnaire, Students
  • Parichehr Hanachi *, Roya Sehat, Reihaneh Ramezani Pages 25-36
    Introduction
    Plant extracts and their phenolic and flavonoid compounds have known anti-microbial and anti-cancer properties, but extraction methods and solvents can affect their properties. The aim of this study was to evaluate and comparison of the biological properties of Impatiens walleriana and Melissa officinalis.
    Materials and Methods
    Plants were prepared from Tehran local flower market in 2018, isolated, dried in shade (less than 1% moisture) and milled. After preparation of various extracts including ethanol / methanol, aqueous and acetone by maceration and ultrasonic methods, the compounds were examined. The biochemical compounds were compared. Compounds include total phenolic content determined by Folin-Ciocalteu method, total flavonoid content by aluminum chloride method, anthocyanin and total carotenoids by colorimeter methods. The results showed that the maceration extract method was superior to the ultrasonic extraction in studied plants and ethanol / methanol with purity (1: 1 ratio) of 70% was selected as the most suitable solvent.
    Results
    Melissa officinalis had higher flavonoid content of  8.75±1.01 mg / g DW and Impatiens walleriana leaf had more phenolic content of 12.66 ± 0.2 mg / g DW than the other two compounds. Impatiens walleriana flowers had more anthocyanins due to their color composition (2.09 ± 0.02 µmol / g DW) than the other two compounds and Melissa officinalis contained the most carotenoid (5.07 ± 0.06 mg / g DW).
    Conclusion
    Extracts of the studied plants contain significant (P<0.05)  amount of antioxidant compounds. Therefore, further research is recommended to fully identify these compounds and their antioxidant potency.
    Keywords: Anthocyanin, Carotenoids, Flavonoid, Impatiens walleriana, Melissa officinalis, Phenolic
  • Seyedeh Somayeh Hosseini, Zahra Mirshekar, Zahra Mehrbaksh, Alireza Ayatollahi, Seyedeh Sedigheh Hosseini * Pages 37-45
    Background
    One of the components of effective health care services is measuring patient satisfaction. Patient satisfaction is the patient's perception of the care received compared to the expected care. Assessing patient satisfaction is important because satisfied patients are more likely to follow treatment. The aim of this study was to determine patients satisfaction with clinical laboratory services and related factors in outpatient and inpatient wards of Panj Azar Hospital in Gorgan.
    Materials and Methods
    In this descriptive-analytical study in 2019, 549 patients in inpatient and outpatient wards referred to the medical laboratory of Panj Azar Hospital were included in the study by convenience  sampling method; The required information for the study was completed using a 23-item questionnaire including demographic characteristics, how to provide services to patients and facilities of the laboratory environment by face-to-face interview. The analysis of research data was performed using Spss software version 22 at the significance level of 0.05 with two methods of descriptive and inferential statistics. 
    Results
    Among 549 patients studied with a mean age of 38.51 and a standard deviation of 18.20, 56.1% were male and 59.9% had primary and post-graduate education, 87.8% had insurance and were among the hospitalized. 83.6% were hospitalized for less than a week. 88.9% of the patients were hospitalized and the rest were outpatients. Mean and standard deviation of satisfaction score in service dimension was 41.32 ± 5.85, satisfaction score in environment dimension was 15.02 ± 2.62 and total score was 56.34 ± 6.31. Is. Also, in the environment dimension, a statistically significant difference was observed between the available variables hospitalization frequency and length of hospitalization (P<0.05).
    Conclusion
    Patients were relatively satisfied with services such as staff responsiveness, queuing for admissions, how laboratory staff treat patients, sampling skills in performing tests, and environmental factors such as cleaning of laboratory toilets, amenities, appropriate and accessible laboratory location.
    Keywords: Patients satisfaction, clinical laboratory services, outpatients, inpatients
  • Seyed Ali Sajjadi, Ali Alami, Mehdi Ghasemi, Zohreh Rahnama Bargard, Houriye Naddaf Kalate * Pages 46-56
    Background
    Oral and dental health is one of the most important health indicators in the society. Decayed Missing Filled Teeth (DMFT) index and Community Periodontal) Index of Treatment Needs (CPITN) are the most important indicators used in oral health evaluation. The aim of this study was to evaluate the oral health status of 12-years-old students of Gonabad and Bejestan and its relationship with their drinking water and some related factors.
    Materials and methods
    This cross-sectional analytical study was performed on 760, 12 years old students of Gonabad and Bejestan in during the educational years of 2018- 2019. Demographic information, eating and drinking and health habits were collected by a questionnaire and oral health status was recorded in a checklist by a clinical examination. Fluoride and calcium parameters of drinking water were measured 2351 and 8652, according to the standard of Iranian Institute of Standards and Industrial Research.Data were analyzed by SPSS softwareV.20.
    Result
    The mean DMFT index of students in Gonabad and Bejestan were 0.89±1/26 and 0.86±1/12.The mean drinking water fluoride of Gonabad and Bejestan were 0.39±0/298 mg/L and 0.21±0/042 mg/L. The mean calcium of drinking water in Gonabad and Bejestan were 12.86±9/42 mg/L and 10.26±1/07 mg/L. According to the statistical tests, there was a significant relationship between DMFT index and amount of drinking water per day, drinking water fluoride and dental floss usage (P-value <0/05(.There was also a significant relationship between CPITN with toothbrush (P-value <0/05).
    Conclusion
    As drinking water fluoride and dental floss that among the day are associated DMFT index, drinking water fluoride should be kept within the standard range and oral health care techniques such as using toothbrush and dental floss must be taught to students.
    Keywords: dmft index, CPITN, Oral Health, Water Quality
  • Parichehr Hanachi *, Shima Azadedel Pages 57-66
    Introduction
    Secondary metabolites of plants such as polyphenolic compounds have numerous therapeutic properties. Herbal medicines contain phytochemical compounds with antimicrobial properties have a great importance in the treatment of various microbial infections. The aim of this study was the usage of Pistacia vera L skin (more than 400,000 tons per year) in extracting compounds with antibacterial properties.
    Material and methods
    P. vera cv. Kallehghuchi was obtained from Sirjan city in Iran and pistachio skin was extracted with four solvents (70% acetone, 50% ethanol, 50% methanol and water), then, the antimicrobial properties of the extracts were investigated on Staphylococcus aureus. For this purpose, the disc diffusion method was used.
    Results
    MIC (minimum inhibitory concentration) and MBC (minimum bactericidal concentration) values were measured to determine the minimum bactericidal concentration and minimum inhibitory concentration of the extracts.  Acetone solvent had the highest antibacterial properties, with MIC and MBC values of 88.55 μg / ml and 354.16, respectively.
    Conclusion
    In fact, the presence of some bioactive compounds such as phenols and flavonoids in Pistacia vera L skin, with antimicrobial properties can have many applications in various industries such as food and pharmaceutical industries.Therefore, these important compounds can be obtained from wastes such as Pistacia vera L skin, which are produced in large quantities annually in the country, and can contribute to the economy of society.
    Keywords: Staphylococcus aureus, pistachio skin, antimicrobial properties, extraction
  • Narges Ashoori, Shahrebanoo Orian *, Akram Eidi, Kambiz Roshanaei Pages 67-85
    Introduction
    One of the most important measures to increase sperm quality and consequently the success of assisted reproductive technology (ART) is to protect sperm against oxidative reactions during freezing. Zoratrol is an antioxidant compound that protects the body against chronic diseases by scavenging free radicals. The aim of this study was to evaluate the effect of resveratrol on human sperm functional parameters and to evaluate apoptosis and expression of HSP70 and Caspase3 genes after cryopreservation.
    Materials and Methods
    In this study, 40 men referred to the ACECR Infertility Center in Qom, all of whom met the inclusion criteria, were used as the target population. The target population was divided into two groups of men with normal WHO criteria and a second group of patients with asthenotracheal sperm. After sperm sampling, the sperm was frozen with different concentrations of resveratrol. Semen samples were examined for sperm parameters including concentration, morphology, motility, viability, reactive oxygen species (ROS), apoptosis and expression of HSP70 and caspase 3 genes. 
    Results
    Resveratrol significantly increased sperm motility by 0.02 and 0.05 mM (P≤0.001), but decreased compared to the control group with resveratrol by 0.25 and 0.1 mM (P≤0.001). With the exception of resveratrol 0.25 mM, all doses of resveratrol, especially 0.05 mM, increased sperm count (P˂0.05). All doses of resveratrol, especially 0.02 mM and 0.05 mM, reduced apoptosis and expression of HSP70 and caspase3 genes.
    Conclusion
    In general, resveratrol supplementation before cryopreservation significantly increased sperm quality and reduced the side effects of cryopreservation shock.
    Keywords: Sperm, Resveratrol, Stenotratospermia, HSP70
  • Elahe Ghayebie, Abbas Heydari * Pages 86-96
    Background & objectives

    Covid-19 pandemic Pediatric nurses face challenges in child care that can affect the delivery of effective and quality care. The aim of this study was to identify the pediatric nursing challenges faced by Covid-19.

    Materials and Methods

    A integrative review of studies (2019-2020) on challenge pediatric nursing determinants was done in English. PubMed, Embase ProQuest, Science Direct, Google Scholar were searched using the following keywords: covid-19 ،SARS-COV-2 ،pediatric nursing ،adolescence ، child ،practitioner ،childhood ،nurse practitioner ،coronavirus infection ،pandemics.

    Result

    finally 11 eligible studies were included in this review. Challenges facing pediatric nurses can be found in eight categories: disease transmission, deficiencies, displacement, reduced vaccination rates, masks and reduced communication, psychological problems of children, pediatric nurses, and Covid-19 vaccine injections and training.

    Conclusion

    The Covid-19 pandemic has posed many challenges to pediatric nursing around the world; Therefore, in order to solve these challenges and support nurses, managers can provide effective coping strategies at different levels with proper planning to manage resources and rely on training.

    Keywords: Nursing, COVID-19, Child, Pandemic
  • Majid Vatankhah, Mehrdad Malekshoar, Samaneh Abiri, Ehsan Rahmanian * Pages 97-107
    Background

    Non-pharmacological treatments are methods to control a child's pain during various therapeutic procedures. Many studies have suggested different methods for this purpose. However, a study has not yet examined what is appropriate for each age group.

    Materials & Methods

    The present systematic review study was conducted based on the PRISMA guideline for review studies. This study was conducted to review controlled clinical trial studies evaluating the effectiveness of any non-pharmacological intervention (during painful intervention) compared to routine care to improve children's experience of pain. A systematic search of the literature reviewed by two of the researchers in this study was conducted by 2020. The search was conducted on PubMed, the Cochrane Library, and the Web of Science, Scopus, and Science direct. The modified Jadd scale was used to evaluate the quality of the studies. Microsoft Excel was used to extract study details.

    Results

    The results of a pilot study showed that there was a great deal of heterogeneity in the types of tools used as a non-pharmacological method of pain control and the tools used to evaluate the patient's experience; Therefore, the synthesis of the findings was not done quantitatively. In the present study, 24 studies with a total of 2653 participants were reviewed. In the case of preterm infants, 5 studies were performed with a total of 378 infants. The studies that examined term and infant infants were three studies with a total of 460 term or infant infants. A total of 16 studies were reviewed involving 1,815 children (toddlers, early childhood children, middle-aged children, and adolescents). More taste stimulation and sucking were appropriate for premature infants. Mother's arms were a good option for term babies. In higher age groups, different deviation methods showed good performance; But the results for music playback have been conflicting.

    Conclusion

    The present study showed that the use of different methods of pain control should be selected according to the age of the child and due to the existence of different options with appropriate performance and the absence of risk in the use of non-pharmacological methods, according to the circumstances. The child should use one or more appropriate distraction methods.

    Keywords: Painful intervention, Non-pharmacological, Clinical trial, Pediatric, Child
  • Shabnam Mohammadi *, Amir Parviz Tavassoli Pages 108-116
    Background

    Statistics show that approximately 15 million referrals to emergency departments in one year were due to limb trauma. Considering the need to know the anatomy and its physiology is essential for understanding the diseases and choosing the correct treatment, this study was a comparative study of traditional medicine's view of lower limb bones and muscles with modern medical ideas.

    Materials & Methods

    This research was a library study examining anatomical descriptions in accessible books of traditional medicine such as Tashrih - Mansuri, Hidayat al-Mutaallimin by Abubakr Rabi ibn Ahmad al-Akhawayni al-Bukhari, zakhire-e kharazmshahi, Anatomy Abolhassan Khan, and Ibn Sina's Canon.

    Result

    Then they were compared with the anatomy of modern science. The results of comparative studies show that the basis of anatomical theories is in line with modern theories of modern medicine. The subtle and anatomical features of the body are expressed and it is interesting that this was at a time when imaging devices were lacking.

    Keywords: Anatomy, Iranian Traditional Medicine, Ibn Sina, lower limb bones, lower limb muscles